Paristo-opas auttaa valitsemaan oikeanlaisen pariston eri käyttötarkoituksiin

Tatun paristo-opas

Iskeekö hämmennys marketin paristohyllyn paljoudessa? Tässä paristo-oppaassa käydään läpi kodin paristojen perusasiat. Kun tiedät nämä asiat paristoista, osaat tehdä fiksuja hankintoja, etkä maksa turhasta.

1 – Paristotyyppi

Yleisimmät paristotyypit ovat

 • AA-paristo
 • AAA-paristo
 • 9V-paristo
 • CR2032

 

Nämä tunnisteet ovat se tärkein tieto paristosta. Jos laitteesi käyttää AA-paristoja, mikä tahansa AA-paristo sopii siihen, ja voit käyttää laitettasi turvallisesti.

paristoinfograafi

2 – Pariston laatu

Pariston hintaan vaikuttaa merkittävästi pariston kemia, eli pariston valmistusaineet. Yleisimmästä ja edullisimmasta lähtien paristotyypit ovat

 • alkaliparistot
 • superalkaliparistot
 • lithiumparistot

 

Paristoinfograafi

Alkaliparisto on näistä edullisin ja lithium kallein. Alkaliparisto on oikea valinta 90% tapauksissa. Jos laitetta käytetään huoneenlämmössä ja se tarvitsee vähän virtaa tasaiseen tahtiin, alkaliparistossa riittää hyvin potkua. Alkaliparisto sopii käytettäväksi myös ulkona kesälämpötiloissa.

Lithium- ja superalkaliparistoja kannattaa harkita, kun laitteessa on virtapiikkejä (salamavalo), tai sitä käytetään ulkona pakkasessa. Yksinkertaistetusti voidaan myös sanoa, että superalkaliparistossa on enemmän virtaa kuin alkaliparistossa.

Kaikille extreme-seikkailijoille Tatu Suosittelee lithiumparistoja: lithiumparistot eivät jätä pulaan pakkasellakaan ja ne ovat kevyempiä kantaa mukana. Kun paristot ovat paljon vartijoina, lithiumparisto kannattaa valita tehtävään.

Kaupasta saataa vielä löytyä myös hiukan vanhanaikaisia sinkki-/ruskokiviparistoja. Ne ovat varmasti halvimpia, mutta virrantuotantokyky on vaatimaton. Jätä suosiolla kauppaan, tai jos kotoa sattuu näitä löytymään, käytä kaukosäätimessä tai muussa vähävirtaisessa laitteessa.

Katso aina, että paristossa lukee alkali tai lithium, niin et pety.

 

3 – Nappiparistot

Teknologia kehittyy, laitteet pienenevät ja paristojen täytyy pienentyä siinä rinnalla. 80-luvulla nappiparistoja käytettiin lähinnä taskulaskimessa ja elektroniikkapelissä. Nyt nappiparistoja tarvitaan mm. sykevyöhön, aktiivisuusrannekkeeseen, leluihin, tietokoneen emolevylle ja pieniin LED-taskulamppuihin.

Kun laitteesi nappiparistosta loppuu virta, kannattaa vanhasta paristosta napata kuva, tai ottaa vanha paristo malliksi mukaan, niin kaupasta löytyy sopiva tilalle. Kunhan tunniste on sama, paristo on sopiva. Selvästi yleisin nappiparisto on CR2032, joka on käytössä mm. henkilövaaoissa. CR2032:n löydät pikkukaupastakin.

Knoppitietoa nappiparistoista

 • CR-tunnisteen numerot kertovat pariston fyysisen koon, esim. CR2032 = 20mm x 3,2mm
 • Kaikki nappiparistot ovat lithiumparistoja, eli kevyempiä ja kestävämpiä kuin perinteiset alkaliparistot

 

Eri valmistajat nimeävät nappiparistot hiukan eri tavoin. Numerosarja on tunnetuimmilla markettimerkeillä sama, mutta etuliite voi olla CR, ECR, tai jotain muuta. Tässä linkki Maxellin tuottamaan nappiparistojen vastaavuustaulukkoon, josta voit tiukan paikan tullen varmistua vastaavuudesta.

Aivan erityisiä nappiparistoja ovat kuulokojeen paristot. Ne myydään aina monipakkauksista, jotta eivät pääse yllättäen loppumaan kesken. Käyttäjä voi vaihtaa kuulokojeen pariston itse ja hakea uuden patterisatsin marketista. Lue myös kuulokojeparisto-opas!

Kelloparistot kannattaa vaihdattaa ammattiliikkeessä.

Kokosin mun videolle lisää hyviä vinkkejä pariston valintaan. Minkälainen paristo kestää pakkasessa? Entä mikä paristo on ympäristöystävällisin? Katso video, niin osaat valita käyttötarkoitukseen sopivimman pariston!

 

4 – Paristot ja paloturvallisuus

Maxell 9V 6LR61-paristo 2-packYhdellä kodin paristolla on erityisen tärkeä tehtävä: suojella kotia tulipalolta. Yleisin palovaroittimissa käytetty paristo on 9V, suorakaiteen muotoinen paristo. Palovaroittimen paristojen toimivuuden varmistamiseksi

 • Jos olet ollut pidempään poissa kotoa, testaa, että palovaroittimessa on edelleen virtaa. Jos patteri lopahtaa lomareissun aikana, et ehdi kuulla varoituspiippausta.
 • Vaihda palovaroittimen paristo aina 112-päivänä, eli 11. helmikuuta. Vuoden aikana paristo ei ehdi kulua tyhjiin.

 

5 – Paristojen kierrätys

AA-paristot säästöpakkausFiksu kansalainen vie käytetyt paristonsa kierrätysastiaan kaupan eteisessä. Jokainen kauppa, joka myy paristoja tai akkuja myös ottaa niitä vastaan käytettynä. Jos kierrätät akkuja, laita akun napojen päälle teipinpalat, niin että kierrätysastiassa ei pääse syntymään oikosulkua, kun paristot ja akunnavat napsahtelevat yhteen.

Kierrätyksen kannalta käteviä ovat uudelleensuljettavassa rasiassa myytävät paristot. Kun ensimmäinen paristorasia tyhjenee, voit alkaa keräämään siihen käytetyt paristot. Uudelleensuljettavassa rasiassa paristot on näppärä kuljettaa markettiin ja kipata siellä keräysastiaan.

 

 

P.S. Lue myös oppaani paristojen turvallisesta käytöstä ja kierrätyksestä.

Kerro kavereille: