Matkatavarat lennolle

Lentomatkustamiseen liittyy paljon erilaisia ohjeistuksia ja sääntöjä, lisäksi eri lentoyhtiöillä voi olla poikkeavia käytäntöjä koskien matkatavaroita, joten operoivan lentöyhtiön ohjeistukset kannattaa tarkistaa aina hyvissä ajoin ennen reissuun lähtöä! Tiettyihin tarvikkeisiin liittyy tarkempia rajauksia, tälläisiä ovat esimerkiksi elektroniikka ja nesteet. Kokosimme yleisimmät ohjeistukset yhteen pakkaamisesi helpottamiseksi!

 

Akut, varavirtalähteet ja paristot käsimatkatavaroihin

Akkuja, varavirtalähteitä ja paristoja saa kuljettaa käsimatkatavarana, mutta ruumaan menevään matkatavaraan akkuja ja paristoja ei suositella laitettavan. Erillisten akkujen ja paristojen, jotka eivät ole laitteessa kiinni, navat tulee olla suojattuna mahdolliselta kosketukselta metallin kanssa. Näppärimmin saat erilliset akut ja paristot pakattua laittamalla ne esimerkiksi erillisiin minigrip-pusseihin tai teippaamalla navat piiloon.

Varavirtalähteet ovat yleistyneet ja suurella osalla matkustajia onkin jonkinlainen varavirtalähde matkatavaroissa mukana reissuun. Käsimatkatavaroissa saa varavirtalähteet kuljettaa, kunhan yhden artikkelin energiasisältö on enintään 100 Wh. Matkoille suosittelemme Kodak PPS100 latausasemaa, jonka saa tehonsa puolesta kuljettaa käsimatkatavaroissa. Kodak PPS100 on varustettu ns. seinäpistorasialla, joten voit esimerkiksi ladata kannettavan tietokoneen lennon aikana sen avulla!

Yli 100 Wh mutta alle 160 Wh akkujen kuljettaminen on mahdollista, mutta lupa on kysyttävä lentoyhtiöltä ennakkoon. Yli 160 Wh akkujen kuljettaminen on kielletty. Yleinen sääntö menee, että luvallakin 100-160 Wh akkuja saa kuljettaa enintään kaksi kappaletta.

 

Muu elektroniikka

Kaikki elektroniikka suositellaan aina kuljetettavaksi käsimatkatavaroissa. Laitteita joissa on akku, ei saisi kuljettaa ruumassa paloturvallisuusriskin takia. Ruumaan pakatut elektroniset laitteet poistetaan todennäköisesti laukuista ennen lentoa. Jos laitteet poistetaan laukustasi, voit kysellä niiden perään matkasi jälkeen lentoasemalta.

Matkustamoon voit viedä elektronisia laitteita, suositeltavaa on pitää akut kytkettynä laitteisiin kiinni. Vaikka elektroniset laitteet saa kuljettaa matkustamossa, kaikkien laitteiden käyttö ei välttämättä ole sallittua lennon aikana. Tarkistathan aina lentohenkilökunnalta ennen laitteen käynnistämistä onko lennolla sallittua käyttää kyseistä laitetta!

 

Kosmetiikka ja nesteet

Nesteitä saa viedä lentokoneen matkustamoon korkeintaan sadan millilitran pakkauksissa. Kaikki mukana kulkevat nesteet tulee mahtua yhteen litran vetoiseen, läpinäkyvään ja uudelleen suljettavaan pussiin. Jos haluat ottaa mukaan isompia pakkauksia, nämä tulee kuljettaa ruumassa. Muista myös pakata ruumaan esimerkiksi kynsisakset, mitään teräviä esineitä ei saa matkustamossa kuljettaa!

 

Kerro kavereille: