Tatun paristo-opas: Nämä asiat kaikkien tulisi tietää paristoista

Jotta paristojen käyttö olisi turvallista aina kaupanhyllyltä kotiin kiikutettaessa käytön jälkeiseen kierrätykseen asti, on tärkeää tietää, miten paristoja tulee oikeaoppisesti säilyttää, käyttää ja kierrättää. Mikäli sinulta siis löytyy paristoja vaativia laitteita kotoa tai töistä, kannattaa ottaa tämä tietopaketti haltuun. Luvassa on Tatun parhaat vinkit ja ohjeet!


Paristojen turvallinen käyttö – muista nämä 10 kohtaa

Oikosulku, tulipalovaara, tukehtumisriski. Väärin käytettyinä tai säilytettyinä paristot voivat aiheuttaa turvallisuusriskin. Jotta paristot ovat turvallisia ja kestävät käytössä mahdollisimman pitkään, tulee niiden käsittelyyn kiinnittää erityistä huomiota. Kokosimmekin yhteen 10 tärkeää asiaa, jotka jokaisten paristoja käyttävän tulisi muistaa: 

  1. Älä niele paristoja
  2. Älä koskaan koske paristosta mahdollisesti vuotavaan nesteeseen
  3. Älä koskaan säilytä paristoja niin, että ne voisivat aiheuttaa oikosulun
  4. Älä lataa paristoja
  5. Älä lämmitä, äläkä altista paristoa tulelle
  6. Älä pura tai muuta paristojen rakennetta
  7. Varmista, että asennat paristot oikein päin laitteeseen
  8. Älä käytä uusia ja vanhoja tai erimerkkisiä paristoja yhdessä
  9. Poista tyhjentyneet paristot nopeasti laitteesta
  10. Älä jätä paristoja pitkäksi ajaksi laitteeseen, jota ei käytetä usein


Paristojen turvallinen säilytys

Myös käyttöä odottelevien paristojen säilytykseen tulee kiinnittää huomiota. Älä koskaan säilytä paristoja kuumassa tai kosteassa paikassa, sillä äärilämpötilat, kosteus ja vesi vähentävät pariston suorituskykyä. Paristoja suositellaankin säilytettävän pariston omassa pakkauksessa kuivassa paikassa normaalissa huoneenlämmössä. Paristot on myös tärkeää pitää pienten lasten ja lemmikkieläinten ulottumattomissa, sillä väärin käytettyinä ne voivat aiheuttaa vakavia seurauksia.

Tatun vinkki:Paristojen säilytys on näppärää esimerkiksi Maxellin valikoimasta löytyvässä uudelleen avattavassa alkaliparistopaketissa. Kompakti ja kestävä laatikko on erinomainen ratkaisu paristojen säilytykseen, ja sen voi täyttää aina uudelleen ja uudelleen.


Kierrätä käytetyt paristot

Sääntö numero yksi: kierrätä aina käytetyt paristot. Paristot on määritelty vaaralliseksi eli ongelmajätteeksi, sillä ne ovat esineitä, jotka voivat aiheuttaa erityistä vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle (www.hsy.fi). On siis lähes kansalaisvelvoite kierrättää paristot oikeaoppisesti.

Käytetyt paristot voi palauttaa maksutta kaikkiin paristoja ja akkuja myyviin kauppoihin ja kioskeihin. Voit siis näppärästi kauppareissulla käydessäsi tai vaikkapa lähikiskan ohi kulkiessasi palauttaa paristokeräysastioihin kaikki käsin kannettavissa olevat, suljetut paristot.

Tatun vinkki kierrätykseen: Teippaa paristojen virtanavat aina silloin, kun poistat ne käytöstä. Pahimmassa tapauksessa käytetyt paristot saattavat nimittäin aiheuttaa oikosulun ja sen myötä tulipalovaaran, jos ne joutuvat kosketuksiin keskenään tai metallisen esineen kanssa (www.tukes.fi). Vuotavat paristot ja akut tulee pakata välittömästi pussiin.

Tiesitkö? Kierrätyksen avulla jopa 50 % paristojen materiaaleista voidaan kierrättää uusioraaka-aineiksi. Lisätietoja aiheesta täällä.


Maxellin laajasta paristovalikoimasta löydät sopivan pariston tavallisimpiin käyttötarkoituksiin, kuten kaukosäätimiin, taskulamppuihin, kameroihin, peliohjaimiin, kelloihin, laskimiin ja palovaroittimiin. Japanilainen Maxell on valmistanut paristoja jo vuodesta 1947 lähtien ja on maalimanlaajuisesti tunnettu laadukkaista tuotteistaan. Tatun on siis helppo suositella Maxellin paristoja!

 

Tatun koko paristovalikoimaan voit tutustua täällä.

Lisätietoa paristojen kierrätyksestä ja turvallisuudesta: www.paristokierrätys.fi

P.S. Oletko jo tutustunut aiemmin julkaistuun Tatun paristo-oppaaseen? Siinä kävimme läpi kodin paristojen perusasiat erilaisista paristotyypeistä lähtien. Katso lisää!

Kerro kavereille: