Laturiopas neuvoo sopivan laturin valinnassa mobiililaitteellesi

Laturiopas – sopiva laturi älypuhelimelle tai tabletille

Tarvitsetko älypuhelimelle tai tabletille laturin? Laturihankinnassa kannattaa huomioida neljä asiaa: nopeus, liitin, kaapeli ja turvallisuus. Lue tämä opas, niin osaat tehdä hyviä laturihankintoja.


Laturin nopeus, eli latausteho

Mobiililaitteen laturin täytyy tietysti olla nopea. Oikein pikalaturi! Laturin nopeus ilmoitetaan ampeereina. Vanha kunnon peruslaturi lataa 1 ampeerin teholla, jolloin laturissa on merkintä 1A. Nyt kannattaa kuitenkin jo etsiä kaupan hyllystä laturia, jossa luvataan esim. 2A, 2.4A tai jopa 3A latausteho.

Otapa harjoituksen vuoksi joku nykyinen laturisi esiin, ja lue siitä pieni präntti. Jos löydät merkinnän 1A, tiedät, että nopeampia latureita on saatavana.

Laturin nopeusmerkintä 2.4A ja CE-merkintä

 

Joissakin latureissa on liitäntä kahdelle tai useammalle ladattavalle laitteelle. Tällöin laturin kokonaisteho jakautuu laitteiden kesken. Esimerkiksi 2.4A kokonaisteho voi jakaantua näin:1A ja 1.4A. Jos latauksella ei ole kiire, 1A teho on aivan riittävä. Yön aikana 1A-teholla akku ehtii täyteen helposti.

Useamman liitännän laturi on kätevä sekä autossa että kotona. Luvassa vähemmän riitoja siitä, kenen laturi ja kenen vuoro ladata.


Testasin myös latureita tosi toimissa! Tällä kertaa testiin pääsivät Duracellin 2.1 ja 2.4 ampeerin laturit sekä 1.0 ampeerin markettilaturi. Millaisiin latausaikoihin latureilla päästiin? Katso videolta testin lopputulos!


Laturin plugi eli liitin

Varmista, että laturin johdossa on laitteeseesi sopiva plugi, eli liitin. Yleisimmät liittimet ovat

 

USB-C-liittimet ovat yleistyneet viime vuosina räjähdysmäisesti. Lähes kaikissa uusissa puhelimissa on USB-C -laturiliitin. USB-C -liitin poistaa sen tuskan, jota jokainen meistä on tuntenut tunkiessaan MicroUSB-liitintä paikalleen ensin yhdellä tavalla, ja kun ei mene, niin sitten toisinpäin ja vielä kerran toisinpäin, koska se ensimmäinen tapa oli sittenkin oikein. MicroUSB on kuitenkin myös todella yleinen, monet hieman vanhemmat puhelimet ja tabletit käyttävät sitä. MicroUSB on edelleen ajankohtainen myös sen takia, että käytännössä kaikista Bluetooth-kuulokkeista ja -kaiuttimista, sekä muista laitteista se löytyy edullisuutensa ja yleisyytensä takia.

Applen iPhone- ja iPad-laitteissa on omanlaisensa Lightning-liitin. Vanhemmissa Applen laitteissa on vielä omanlaisensa 30-pin -liitin.


Laturin johto, eli kaapeli

Ladattavan laitteen ja plugin välissä on tietysti kaapeli, eli johto. Onko kaapelilla väliä? Periaatteessa kaikki kaapelit, jotka sopivat laitteen liittimeen, ovat yhteensopivia. Voit vapaasti yhdistellä kaapeleita ja latureita keskenään.

Kun olet hankkimassa kaapelia, joko erikseen tai laturin mukana, kannattaa ottaa kaapeli, joka osaa siirtää myös dataa. Yksinkertaisimmat kaapelit siirtävät vain virtaa, älykkäämmät siirtävät myös dataa esim. kuvia mobiililaiteen ja läppärin välillä. Datan siirto kaapelia myöten on nopeampaa kuin esim. bluetooth-yhteydellä. Kaikki Duracell-kaapelit siirtävät myös dataa.


Laturin turvallisuus

Kiinalaisesta verkkokaupasta saa puhelimen ja muiden älylaitteiden latureita tosi halvalla. Silloin otat kuitenkin kannateltavaksesi monenlaisia riskejä, jotka voit välttää valitsemalla CE-merkityn tuotteen. CE-merkityt tuotteet täyttävät EU:n asettamat turvallisuusvaatimukset. Katso ylempänä olevasta kuvasta, miltä CE-merkintä näyttää.

Huomaa ”Made for iPhone” -leima laturipakkauksessa

 

Kiinnitä huomiota myös siihen, onko laturi laitevalmistajien hyväksymä. Esimerkiksi Apple hyväksyy tietyt tarvikelaturien valmistajat tuottamaan Lightning-latureita MFi-lisensoinnilla. MFi-lisenssointi on merkittävä osa laturin hintaa, mutta lisensoitu tuote on sitten huolella testattu ja hyväksi havaittu. Tunnistat lisensoidun tuotteen ”Made for iPhone” -logosta myyntipakkauksessa. Tatun suosittelemat Duracell-laturit Applen laitteille ovat valmistajan hyväksymiä.


Yhteenveto laturin valinnasta älylaitteelle

Valitse laturi, jossa on

  • riittävä latausteho
  • sopiva liitin
  • älykäs kaapeli
  • CE-merkintä

 

Esimerkkejä tällaisista tuotteista ovat

 

Kaikki luotettavat Duracell-laturit löydät täältä.

Lue myös: Kännykän varavirtalähde – Ostajan opas

Lue myös testiraportti: Duracell seinälaturit testissä

Kerro kavereille: