Kännykän varavirtalähde – Ostajan opas

Varavirtalähde lataa puhelimesi akun kun olet liikkeellä. Varavirtalähde, joka tunnetaan myös nimellä powerbank, on pieni laite, jonka voit ottaa mukaan puhelimen akunkeston varmistamiseksi. Se toimii aivan niin kuin seinässä oleva laturi: kytket vain puhelimen latauskaapelilla virtalähteeseen, niin lataus alkaa. Näin pistorasian saatavuus ei rajoita kulkemistasi, vaan virtaa on saatavilla missä ikinä liikutkin.

Lue powerbankin ostajan oppaamme, niin osaat valita sopivan lisävirtalähteen kännykällesi.

1. Varavirtalähteen käyttötarkoitus

Mieti ensimmäisenä, mihin käyttötarkoitukseen powerbank sinulla tulee. Tarvitsetko sen liikkuessasi pitkiä päiviä tapahtumissa tai Pokemon-jahdissa, vaiko kolmen päivän kuvausreissulle erämaahan? Jotkut kokevat akkupankin käteväksi myös kotioloissa, jos laturin johto ei vaikka yletä sohvalle ja akku on lopussa.

Käyttötarkoitukseen liittyvät varavirtalähteen tärkeimmät ominaisuudet:

 • Koko ja paino
 • Latausnopeus
 • Ladattavien laitteiden lukumäärä
 • Kapasiteetti, eli mukana kulkevan virran määrä
 • Hinta

 

Sopivassa varavirtalähteessä nämä asiat ovat käyttötarkoituksesi kannalta hyvässä tasapainossa.

Intenso-varavirtalähde XS10000 powerbank
Varavirtavirtalähteen väri voi olla tyylitietoiselle tärkeä valintaperuste. Onneksi vaihtoehtoja löytyy.

 

2. Varavirtalähteen koko ja paino

Pienimmät varavirtalähteet sujahtavat helposti taskuun, eivätkä paina enempää kuin puhelin. Mitä isompi ja painavampi varavirtalähde, sitä enemmän vara-akkutehoa sinulla yleensä on käytössäsi.

Taskukokoinen powerbank sopii hyvin Pokemon Go -pelin pelaamiseen ulkona kierrellessä.

Jos taas lähdet kolmeksi päiväksi erämaahan ja aiot käyttää GPS-navigointia ja kuvata paljon kännykällä, haluat varmasti ottaa jykevämmän powerbankin mukaasi. Videoiden kuvaaminen ja katselu kuluttavat akkua erityisen nopeasti.

Varavirtalähde lisää myös turvallisuutta retkillä. Hätävaraksi voit valita pienen ja kevyen varavirtalähteen.

Pieni varavirtalähde sujahtaa taskuun

 

3. Varavirtalähtellä ladattavat laitteet

Haluatko varavirtalähteen vain oman puhelimesi lataamiseksi, vai onko latauslaitteella useampi käyttäjä, esimerkiksi perheenjäseniä? Voihan sinulla olla itselläsikin kaksi ladattavaa laitetta reissussa, vaikkapa puhelin ja älysormus.

Perusmallisessa varavirtalähteessä latausliitäntöjä on vain yksi, mutta kahden laitteen yhtäaikainen lataus on hyvin yleinen ominaisuus.

Varmista ennen ostopäätöstä, että varavirtalähteessä on oman laitteesi mukainen latausliitäntä. Sama kaapeli, jota käytät pistorasiasta ladattaessa sopii todennäköisesti myös varavirtalähteeseen.

Riittääkö yksi latausliitäntä sinun käyttöösi?

 

4. Varavirtalähteen nopeus

Haluat varmasti ladata laitteesi nopsakasti. Varavirtalähteen latausnopeus, eli output-teho, kerrotaan ampeereina, jonka lyhenne on A.

 • 1A on perustaso ja tuntuu varmasti hitaalta, jos odotat vieressä laitteen latautumista.
 • 2A on hyvä perusnopeus lataukselle.
 • 3A on sitten jo ripeä lataus.

 

Jos latausliitäntöjä on useampia, yksi niistä on usein muita nopeampi. Liitäntöjen vierestä voit löytää merkinnät 3A ja 1A, joista siis tuo 3A on selvästi nopeampi.

Intenso-varavirtalähteet tulevat aina kaupasta valmiiksi täyteen ladattuina. Kätevää!

 

5. Varavirtalähteen kapasiteetti

Pienten elektronisten laitteiden akun kapasiteetti kerrotaan milliampeeritunteina, jonka lyhenne on mAh. Tämä tieto löytyy aina varavirtalähteen myyntipakkauksesta tai teknisistä tiedoista verkkokaupassa. Mitä suurempi mAh, sitä enemmän akussa yleensä on virtaa varastoituna.

Varavirtalähde kannattaa valita niin, että sen kapasiteetti on ainakin kaksinkertainen ladattavan laitteen akun kapasiteettiin verrattuna. Esimerkiksi Samsung Galaxy A52 -puhelimen akun kapasiteetti on 4 500 mAh. Tämän puhelimen omistajalle suositus olisi siis löytää ainakin 9 000 milliampeerin varavirtalähde.

Oman puhelimesi akun kapasiteetin selvität pienellä googlauksella, esim. ”samsung galaxy a52 akku mah”.

Kaupassa saattaa vielä tulla vastaan 2 000 mAh powebankkeja. Näiden käyttötarkoitus on lähinnä hätävara. 5 000 mAh voisi olla hyvä alaraja ja 10 000 mAh sopiva, jos haluat kuljettaa virtapankkia kantaen mukana. Suurimmassa päässä löytyy jo 20 000 mAh:n akkupankkeja.

Jos haluat verrata varavirtalähteen kapasiteettia muuntyyppiseen akkuun niin universaali yksikö on Wh, eli wattitunti. Esimerkiksi 10 000 mAh:n varavirtalähteessä on 37 Wh.

Laadukaskin varavirtalähde menettää lataustaan ajan myötä, siksi kannattaa valita reilusti milliampeereja omaava virtapankki. Lataus myös hiipuu pakkasessa nopsaan, joten kannattaa pitää virtalähde vaikka povitaskussa mahdollisimman lämpimänä talvikeleillä.

Varavirtalähteen tekniset tiedot
Varavirtalähteen tekniset tiedot löytyvät myyntipakkauksesta ja laitteen kyljestä. Kiinnitä huomiota ainakin kapasiteettiin, joka tässä on 10 000 mAh. CE-merkintä on turvallisen sähkölaitteen tae.

 

6. Varavirtalähteen turvallisuus ja luotettavuus

Varavirtalähteen valinnassa tärkeä näkökulma on myös turvallisuus. Kiinalaisesta verkkokaupasta saat varmasti hyvin edullisen powerbankin, mutta laitteen turvallisuudesta ei ole takeita.

Virallista maahantuojan reittiä Suomeen saapuvalla laitteella on EU:n turvallisuusstandardin mukainen CE-merkintä. Jos laitteen kanssa tulisi ongelmia, et ole niiden kanssa yksin, vaan voit olla yhteydessä myyjään tai maahantuojaan.

Hyvälaatuinen varavirtalähde kestää kymmeniä latauskertoja, joten kannattaa hankintaa tehdessä antaa painoarvoa hyvälle hinta-laatusuhteelle.

Myyntipakkauksesta löydät tiedot powerbankin teknisistä ominaisuuksista.

 

7. Uuden sukupolven varavirtalähteet

Nopea elämänrytmi vaatii yhä nopeampaa ja myös langatonta latausta laitteille. Ehkä sinulla jo onkin käytössäsi puhelin, joka tukee näitä edistyneitä teknologioita? Silloin voit valita lataukseenkin uuden sukupolven virtapankin.

Erityisen nopeaa latausta tarkoittavat Qualcomm QuickCharge ja USB Power Delivery, PD. Tällä hetkellä myynnissä on Qualcomm-pikalataus 3.0 -protokollan mukaisia latauslaitteita. Tulossa on myös 5.0 protokolla, jonka myötä puhelimen akun saa ladattua puolilleen jopa viidessä minuutissa. USB Power Delivery on olennaisempi läppäreitä ladattaessa, mutta löytyy tätä teknologiaa myös kännykkälatureista. Jotta saisit hyödyn näistä pikalatausominaisuuksista varavirtalähteessä, myös puhelimesi ja latauskaapelisi pitää olla yhteensopivia.

Langaton lataus Qi-teknologialla on mahdollista jo suuressa osassa uusia älypuhelimia, esimerkiksi uusissa iPhoneissa. Ja myös Android-puhelimissa langaton lataus yleistyy koko ajan. Langattomassa latauksessa puhelin vain asetetaan varavirtalähteen päälle, niin lataus käynnistyy.

Langaton Qi-lataus Intenson WPD10000-varavirtalähteellä

 

 


Suosituksemme varavirtalähteistä eri käyttötarkoituksiin

Tässä muutama suosittu varavirtalähde erilaisiin käyttötarkoituksiin. Erinomaisia varavirtalähteitä löytyy monilta merkeiltä, mutta näistä menemme kokeneena elektroniikan maahantuojana takuuseen. Löydä siis omasi ja klikkaa kaupoille!

Intenso varavirtalähde XS5000 Powerbank

Pienikokoinen ja selvästi kevyempi kuin kännykkä. Nappaa taskuun retkille hätävaraksi tai päivän backupiksi kaupungille. Toimitetaan valmiiksi ladattuna, joten superkätevä ottaa käyttöön.

 • Yksi ladattava laite
 • Latausnopeus 2.1A
 • Kapasiteetti 5 000 mAh
 • Lataus joko MicroUSB tai USB-C portista
 • Suositushinta 14,95 €

 

Intenso varavirtalähde XS5000 Powerbankin kaikki tiedot ja jälleenmyyjät 


Intenso varavirtalähde XS10000 Powerbank

Tuplasti enemmän virtaa kuin pikkusisaruksessaan, mutta vielä kevyt – kännykän verran painoa. Latausnopeus hiukan rivakampi kuin perheen pienimmällä. Makeat värivaihtoehdot ja myös tämä laite tulee valmiiksi ladattuna.

 • Yksi ladattava laite
 • Latausnopeus 3.1A
 • Kapasiteetti 10 000 mAh
 • Lataus joko MicroUSB tai USB-C portista
 • Suositushinta 19,95 €

 

Intenso varavirtalähde XS10000 Powerbankin kattavat tiedot ja jälleenmyyjät 


Intenso varavirtalähde XS20000 Powerbank

Tällä latailet jo useamman laitteen. Mahtuu taskuun, mutta painon puolesta saatat haluta jo sujauttaa reppuun. Ammattilaisen valinta. Ja kyllä, tämäkin tulee valmiiksi ladattuna.

 • Yksi ladattava laite
 • Latausnopeus 3.1A
 • Kapasiteetti 20 000 mAh
 • Lataus MicroUSB tai USB-C portista
 • Hinta 39,95 €

 

Intenso varavirtalähde XS20000 Powerbankin kattavat tiedot ja jälleenmyyjät 


Intenso langaton Qi-varavirtalähde WPD10000

Pidätkö langattomasta latauksesta? Silloin tämä powerbank on valintasi! Qi-latausta tukevat mm. uudet iPhonet sekä iso osa uusista Android-puhelimista. Painoa powerbankilla on vain hiukan enemmän kuin itse puhelimella.

 • Kaksi ladattavaa laitetta
 • Latausnopeus 3A kahdelle laitteelle yhteensä
 • 10 000 mAh
 • Varavirtalähteen lataus USB-C -portista
 • Hinta 29,95 €

 

Intenso langaton Qi-varavirtalähde WPD10000 kaikki tiedot ja jälleenmyyjät 


 

P.S. Tiesitkö, että varavirtalähteitä on myös todella järeää kaliiberia? Tai että tosieräilijä lataa kännykkänsä ja varavirtalähteensä aurinkopaneelilla? Tutustu kannettaviin latausasemiin, joilla voit napata virtaa vaikka televisioon tavallisesta pistorasiasta.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä

Laaja valikoima varavirtalähteitä eli powerbankeja

Lue lisää mobiililaitteiden lataamisesta.

Kerro kavereille: