Opas Bluetooth-kuulokkeiden valintaan

Bluetooth-kuulokkeet hakusessa? Olet löytänyt oikean oppaan pariin, sillä tästä oppaasta saat lisätietoa siitä, millaiset kuulokkeet kannattaa hankkia. Hinta ei ole enää suinkaan ainoa tekijä, joka määrittelee kuulokkeiden laatua, sillä nykyisin jo alle sadalla eurolla saa todella hyvät ja laadukkaat kuulokkeet.

Bluetooth-kuulokkeet ovat tätä päivää, sillä esimerkiksi Applen uusissa iPhone-malleissa ei enää ole perinteistä 3,5 mm kuulokeliitäntää, joten Bluetooth on helppo keino yhdistää kuulokkeet.

Tässä oppaassa syvennymme erilaisiin Bluetooth-kuulokkeisiin ja niiden ominaisuuksiin. Näillä vinkeillä osaat valita omaan tarpeeseesi sopivat kuulokkeet!

BLUETOOTH-KUULOKKEIDEN PLUSSAT BLUETOOTH-KUULOKKEIDEN MIINUKSET
Johto ei tule tielle Akku saattaa loppua kesken kuuntelun
Helppo käyttää Yhteysongelmat mahdollisia
Toimii myös mikrofonina Kalliimmat kuin langalliset kuulokkeet
Huomaamattomat Häviävät helpommin kuin langalliset kuulokkeet
Johto ei aiheuta kahinaa, jota voisi esiintyä esim. johdon hangetessa takkiin
Toimii vaikka äänentoistolaitteeseen olisi etäisyyttä

 

Bluetooth-kuulokkeiden eri mallit

Bluetooth-kuulokkeita on karkeasti jaoteltuna kolmen eri mallisena: in-ear-, on-ear- ja around-ear-kuulokkeita. Seuraavaksi perehdymme tarkemmin eri malleihin.

 

In-ear-nappikuulokkeet

In-ear-kuulokkeet tarkoittavat tukevasti korviin asetettavia nappikuulokkeita, jotka asettuvat syvemmälle korviin kuin perinteisemmät nappikuulokkeet (esim. Lenovo HT30 ja alkuperäiset Apple Airpods -kuulokkeet). Osa markkinoiden nappikuulokkeista toimii yhä yhdistettäessä ne johdolla puhelimeen tai muuhun musiikkilaitteeseen, mutta nykyaikaisemmat versiot toimivat Bluetooth-yhteydellä joko langallisena tai täysin langattomana kuulokemallina.

Langallisissa Bluetooth-nappikuulokkeissa korvanapit ovat yhdistettyinä toisiinsa johdolla, kun taas aidosti langattomissa (true wireless) malleissa korvanapit ovat kokonaan irralliset toisistaan.

Bluetooth-nappikuulokkeet ovat tuoneet helpotusta ainaiseen johtojen selvittelyyn, mitä joutuu lähes väistämättä tekemään perinteisesti johdolla musiikkilaitteeseen yhdistettävien kuulokkeiden kanssa. Johto ei myöskään tule tielle liikkuessa tai käsiä heiluttaessa.

Kun yhteys toimii Bluetoothilla, puhelinta ei tarvitse pitää koko ajan metrin päässä vaan voit esimerkiksi tehdä treenin puhelin laukussa ja liikkua vapaasti kuntosalilla. Toimintaetäisyydet toki vaihtelevat eri malleissa, joten kannattaa pohtia, kuinka pitkä toimintaetäisyys on sinulle riittävä.

In-ear Bluetooth-nappikuulokkeet

Langalliset vai langattomat Bluetooth-nappikuulokkeet

Osa ihmisistä pitää siitä, että kuulokkeiden korvanapit ovat yhdistettynä toisiinsa, jolloin korvanappi ei pääse tippumaan maahan eivätkä kuulokkeet häviä niin helposti. Osan mielestä taas langaton malli on huomaamattomampi ja kätevämpi käyttää esimerkiksi päähineiden kanssa.

Lataus hoituu langallisissa malleissa suoraan kuulokkeista micro USB-latauskaapelilla ja langattomissa malleissa lataavan kotelon avulla, joka lataa kuulokkeita säilytyksen yhteydessä.

Tutustu tarkemmin aidosti langattomiin nappikuulokkeisiin: Lenovo HT10 True WirelessLenovo HT30 True Wireless ja Maxell Bass13 True Wireless.

Tutustu tarkemmin langallisiin bluetooth-nappikuulokkeisiin: Maxell Bass13.

 

Sangalliset Bluetooth kuulokkeet

Markkinoilla on myös erilaisia sangallisia Bluetooth-kuulokkeita on-ear- ja around-ear-malleissa.

Around-ear-kuulokkeet tulevat tukevasti korvan ympärille ja poistavat ulkomaailman melut. Nämä kuulokkeet sopivatkin siis todelliselle musiikin suurkuluttajalle. Korvan päälle asettuvat on-ear kuulokkeet ovat puolestaan hyvä vaihtoehto tilanteisiin, jossa on tärkeää havainnoida myös muuta ympäristöä.

Sangalliset kuulokkeet ovat nappikuulokkeisiin verrattuna huomattavasti kookkaammat. Osa malleista on taiteltavissa ja vievät siten vähemmän tilaa laukusta tai taskusta. Mikäli kuulokkeiden mukana tulee säilytyskotelo, voi siinä kuljettaa kuulokkeita turvallisesti ja näppärästi.

Sangallisissa kuulokkeissa on yleensä molemmissa korvalapuissa erilaisia painikkeita, joten esimerkiksi äänentoiston säätely hoituu kättä kohottomalla ja nappia painamalla.

Tässä pari loistavaa esimerkkiä sangallisista bluetooth-kuulokkeista: Lenovo HD116 ja Maxell Bass13 HD1.

Bluetooth-sankakuulokkeet

MALLI PLUSSAT MIINUKSET
Langalliset Bluetooth-nappikuulokkeet Yksittäinen korvanappi ei pääse tippumaan

Johdossa tärkeimmät painikkeet

Usein eri kokoisia korvatyynyvaihtoehtoja

Ladattava erillisellä johdolla

Saattaa mennä helpommin hukkaan kuin sangalliset kuulokkeet

Langattomat Bluetooth-nappikuulokkeet Lataus hoituu kotelossa säilytyksen yhteydessä

Kooltaan pieni, kotelo mahtuu hyvin taskuun

Joissain malleissa eri kokoisia korvatyynyvaihtoehtoja

Huomaamattomat

Pieni korvanappi voi mennä helposti hukkaan

Akun kesto voi olla lyhyt

Sangalliset Bluetooth-kuulokkeet Tukevat

Pysyy hyvin päässä

Kuulokkeissa tärkeimmät painikkeet

Voi yleensä käyttää myös johdolla, jos akku loppuu

Osa malleista melko kookkaita, joten ei mahdu taskuun

 

Bluetooth-kuulokkeiden ominaisuudet

Bluetooth-kuulokkeiden ominaisuudet vaihtelevat malleittain, mutta nykyään jo alle sadan euron kuulokkeet ovat todella laadukkaita. Nämä kuulokkeet sopivat niin arkikäyttöön kuin myös vaativammalle kuuntelijalle.

Viimeisimmällä Bluetooth-versiolla varustetut kuulokkeet tarjoavat jopa tunteja pidemmän akun keston kuin vanhemmat Bluetooth-versiot. Lisäksi viimeisin Bluetooth-versio tarjoaa pidemmän käyttöetäisyyden ja nopeamman toiminnan. Nykyään yhä useammat kuulokkeet, kuten kaikki tässä artikkelissa mainitut mallit, käyttävätkin vähintään Bluetooth 5.0 -versiota.

Tekniset ominaisuudet, jotka ainakin on hyvä ottaa vertailuun kuulokkeita hankittaessa ovat akun kesto ja latausaika.

  • Suhteuta akun kesto omaan käyttötarpeeseesi. Mikäli tulet käyttämään kuulokkeita esimerkiksi arjessa alle puolen tunnin työmatkoilla, riittää lähes minkä tahansa kuulokemallin akku. Jos taas käytät kuulokkeita vaikkapa pidemmillä junamatkoilla, on hyvä katsoa, että akku kestäisi useampia tunteja. On kuitenkin huomioitava, että Bluetooth-kuulokkeet vaativat säännöllistä latausta. Turhauttavampia ovatkin juuri ne tilanteet, kun akku pääse loppumaan! Mikäli tunnistat itsesi ärsyyntyvän näissä tilanteissa, muista sammuttaa kuulokkeet lopettaessasi niiden käytön ja pidä vaikkapa varalta mukana perinteisiä langallisia kuulokkeita.

 

  • Pohdi, kuinka usein olet valmis huolehtimaan kuulokkeiden tai latauskotelon lataamisesta. Osalla ihmisistä tämä sujuu luontevasti lähes päivittäin, kun taas osa tuskailee lataamatta jääneiden kuulokkeiden kanssa toistuvasti. Jälkimmäiselle porukalle on ehdottomasti suositeltavaa hankkia kuulokkeet, joissa on uusin Bluetooth-versio ja pitkä akun kesto.

 

  • Vertaile latausaikoja eri vaihtoehtoja punnitessa. Nopeimmillaan Bluetooth-kuulokkeisiin saadaan hyvin virtaa jo muutamissa minuuteissa. Nopea latausaika on unohtelevan käyttäjän pelastus, sillä kiireessä kerkeää vielä ladata virtaa kuulokkeisiin samalla kun pakkailet reppua ja vedät kenkiä jalkaan.

 

  • Mieti, onko vastameluominaisuus tarpeellinen, sillä se lisää merkittävästi kuulokkeiden hintaa. Vastameluominaisuuden avulla saat poissuljettua ulkomaailman äänet tehokkaasti. Vastamelukuulokkeet toimivat hyvin keskittymistä vaativissa hetkissä, lentomatkoilla tai muissa meluisissa kuunteluympäristöissä. Osa käyttäjistä arvostaa kuuntelua vastamelukuulokkeilla, mutta kannattaa muistaa, että myös esimerkiksi sangalliset around-ear kuulokkeet vaimentavat ympäristön ääniä hyvin. Toisille taas vastameluominaisuus ei sovi lainkaan, sillä voi olla tärkeää pystyä seuraamaan liikennettä tai ympäröivää toimintaa vaikkapa lenkkeillessä tai toimistolla työskennellessä. Vastamelu-ominaisuus tuo kuulokkeille selkeästi lisähintaa, joten kannattaa sen sijaan panostaa muihin ominaisuuksiin, mikäli vastamelu-ominaisuus ei ole itselle tarpeellinen.

 

  • Fiilistele muotoilua ja ulkonäköä. Parhaiten itselle ja omiin korviin sopivan mallin löytää kokeilemalla erilaisia vaihtoehtoja. Joissakin nappikuulokkeissa on mukana erilaisia korvatyynyjä, joilla kuulokkeiden istuvuutta saa muokattua. Sangallisissa kuulokkeissa puolestaan on usein säätöominaisuus, joilla kuulokkeiden kokoa voi säädellä, jotta korvatyynyt asettuvat oikealle kohdalle. Myös väri on osalle kuluttajista hankintaan vaikuttava ominaisuus. Useimmat kuulokkeet ovat mustia tai valkoisia, mutta yhä enemmän myös muita värejä on edustettuna kuulokehyllyillä. Mikäli siis haluat säväyttää, valitse värikkäämmät kuulokkeet.

 

Lenovo HT30 True Wireless -nappikuulokkeet

Tutustu tarkemmin: Lenovo HT30 True Wireless -nappikuulokkeet.

 

Bluetooth-yhteyden muodostaminen kuulokkeiden ja äänentoistovälineen välille

Pääsääntöisesti Bluetooth-kuulokkeiden yhdistäminen musiikkilaitteeseen on hyvin helppoa. Ensimmäisellä kerralla kuulokkeet ja äänentoistoväline muodostavat parin, minkä myötä laitteet yhdistyvät usein automaattisesti. Esimerkiksi Lenovon kuulokkeet yhdistyvät päälle laitettaessa automaattisesti siihen äänilähteeseen, mihin se on viimeiseksi ollut yhteydessä.

Jos käytät kuulokkeita yhdessä puhelimen kanssa, on puhelimen asetuksista helppo katsoa mihin laitteeseen Bluetooth on yhdistettynä ja muuttaa sitä tarvittaessa. Muista vain tarkistaa ostopäätöstä tehdessäsi, että äänentoistolaitteesi on yhteensopiva kuulokkeiden kanssa.

Bluetooth-kuulokkeiden yhdistäminen

Bluetooth-kuulokkeiden yhteysongelmien ratkominen

Perinteisesti ongelmat yhteyden muodostamisessa johtuvat joko akun loppumisesta kuulokkeista tai Bluetooth-yhteyden off-asennosta äänentoistolaitteessa. Joskus yhteys saattaa pätkiä myös siitä syystä, että esimerkiksi puhelin on yhdistetty useampaan laitteeseen ja äänentoisto hakee ulostulokanavaansa. Kannattaa siis varmistaa, että yhteys on kuunteluhetkellä vain kuulokkeiden käytettävissä.

 

Muistilista Bluetooth-kuulokkeiden ostajalle

Kiinnitä huomiota ainakin näihin asioihin Bluetooth-kuulokkeiden valinnassa:

  • Käyttötarkoitus: Millaiseen tarpeeseen/tilanteisiin haet kuulokkeita?
  • Malli: Nappikuulokkeet vai sangalliset?
  • Ominaisuudet: Akun kesto, latausaika ja tarvitsetko vastameluominaisuutta.
  • Muotoilu ja väri: valitse kuulokkeet, jotka tuntuvat mukavilta ja sopivat hyvin korvaan. Mikäli haluat säväyttää, valitse värikkäämmät kuulokkeet.
  • Hinta: Ole avoin myös edullisemmille vaihtoehdoille ja saatat yllättyä positiivisesti!

 

Miten uudet Lenovon kuulokkeet pärjäsivät testissä? Lue testiraportti: Lenovon kuulokkeet testissä.

Kaikki tässä oppaassa mainitut kuulokemallit löydät täältä.

Kerro kavereille: