Tatun lamppuopas

Tatun lamppuopas

Nyt on oikea aika päivittää kodin lamput nykyaikaan. LED-lamppujen lastentaudit ovat pääosin hoidettu pois, ja tarjolla on laadukkaita ja pitkäikäisiä lamppuja lähes kaikkiin kodin valaisimiin.

Kodin valaistus nielaisee eri tutkimusten mukaan 10­–20 prosenttia kodin sähkönkulutuksesta asumis- ja lämmitysmuodosta riippuen. Kun vaihdat hehkulamput LED-lamppuihin, pystyt laskemaan kodin valaisinten sähkönkulutuksen lähes kymmenesosaan aiemmasta. Samalla sähköllä palaa siis nyt kymmenen lamppua aiempaan yhteen verrattuna. Hankintahinnaltaan hieman arvokkaammat LED-lamput maksavat muutamassa vuodessa itsensä takaisin, kun sähkönkulutuksesi pienenee.

LED-lamppuja ei tarvitse vaihtaa käytännössä enää ikinä. Kun päivität omat lamppuvarastosi, tee samalla päivän hyvä työ ja vaihda myös vanhempiesi tai isovanhempiesi vanhat lamput LED-lampuiksi. Näin ikäihmiset eivät kiipeä korkeille jakkaroille keikkumaan lamppuja vaihtaessaan.

Lamppujen lyhyt oppimäärä

Hehkulampun historia alkaa jo 1800-luvulta. Hehkulamppu tuottaa valoa hehkulangan avulla, mutta heikon energiatehokkuutensa takia hehkulamppujen myyntiä on rajoitettu Euroopan Unionin alueella jo vuodesta 2012. Kaikkien paitsi erikoistarkoituksiin soveltuvien hehkulamppujen myynti on ympäristösyistä EU-alueella kielletty. Yleisessä käytössä ovat vielä esimerkiksi uunilamput, jotka ovat yli 300 asteen lämpötilaan suunniteltuja erikoishehkulamppuja. Hehkulampun käyttöikä on noin tuhat tuntia.

Polaroid halogeenilamppu GU10 kantaHalogeenilamppu on hehkulamppua muistuttava valaistusteknologia, joka hyödyntää halogeenikaasuja. Halogeenilamput vievät noin 30 prosenttia vähemmän sähköä kuin hehkulamput. Ne kestävät käytössä noin 2000 tuntia eli tuplasti enemmän kuin hehkulamput. Halogeenilamppua on edelleen perusteltua käyttää valaisimissa, joissa on himmennin, koska vanhemmat himmentimet eivät välttämättä toimi LED-lamppujen kanssa. Halogeeneja käytetään myös saunan valaisimissa.

Energiansäästölamppu on kuin pienoisloisteputki. Sen polttoaika on noin 10 000 tuntia, ja hehkulamppuun verrattuna energiankulutus on noin viidesosa. Lampun haittapuolena pidetään hidasta syttymistä, kelmeää valoa, valotehon häviämistä ja lamppujen sisältämää elohopeaa. Kaikki energiansäästölamput pitää kierrättää, koska elohopea on ympäristömyrkky!

LED-lamppu on puolijohdekomponentti, joka säteilee valoa, kun sen läpi johdetaan sähkövirta. LED-lamppua pidetään lamppujen kruununjalokivenä, koska se on pitkäikäinen, tehokas ja pienikokoinen. LED-lamppu syttyy täyteen valaistukseensa heti, ei himmene käytössä, eikä sisällä elohopeaa tai muita ympäristömyrkkyjä. Ledin käyttöikä on ainakin 10 000–15 000 tuntia, mikä on monen käyttäjän mielestä lampun tärkein ominaisuus.

 

Nyrkkisääntöjä LED-lamppua valitessa

  • Opettele kiinnittämään huomioita lampun lumen-arvoon wattien sijasta. Lampun wattimäärä kertoo virrankulutuksen, muttei kerro valotehosta mitään.
  • Kodin yleisvaloksi tarvitaan lamppu, jonka lumen-arvo on 810 lm tai enemmän. 810 lumenin (810 lm) LED-lamppu vastaa 60 watin (60W) perinteistä hehkulamppua.
  • Paikkoihin, joissa tarvitaan paljon valoa, kannattaa valita 1055 tai 1521 lumenin lamppu (1055 lm=75W ja 1521 lm=100 W).
  • Pöytälamppuihin ja paikalliseen valaisuun sopii lamppu, jonka lumen-arvo on 470 lm (=40W).
  • Lamppupakettiin on merkitty EU-määräyksen myötä lumen-arvo tuplasti isommalla kuin wattimäärä.

 

Mitä eroa on edullisemmalla ja laadukkaammalla LED-lampulla, eli miksi valita laadukas Polaroid-filamenttilamppu?

Polaroid myöntää LED-lampuilleen kolmen vuoden takuun.

Filamenttilamppu on LED-lamppujen aatelia. Siinä yhdistyvät hehkulampun ja LED-lampun parhaat puolet: muoto, valon väri, alhainen energiankulutus ja pitkä käyttöikä. Näkyvillä oleva hehkulanka takaa tyylikkään ulkomuodon. Filamenttilamput eivät ole himmennettäviä, joten valaisimiin, joissa on himmennin, suositellaan edelleen halogeenilamppuja.

Yksi suurimmista eroista laadukkaamman ja edullisemman lampun välillä on lampun valon kulmassa. Edullisissa LED-lampuissa valon kulma on vain 180 astetta tai jopa alle. Jos valaisin on katossa ja valo osoittaa alaspäin, asia ei välttämättä haittaa. Jos lamppu on planfondissa, valo tekee ikävan varjon alaspäin ja voi näyttää kelmeältä.

 

Polaroid on laadukas maailmanmerkki, jolla on takanaan yli 80 vuoden historia. Polaroidilla on laaja kokemus esimerkiksi kameroista ja aurinkolaseista eli monenlaisista valoon liittyvistä tuotteista. Tiesitkö, että Polaroidin ensimmäinen tuote oli lamppu?

Kun valitset laadukkaan Polaroid-filamenttilampun, saat nauttia pitkäikäisestä, tehokkaasta ja kauniista valosta!

Lue aiheesta lisää: Filamenttilamppu – kaikki, mitä sinun tulee tietää

Klikkaa tästä eteenpäin tutkimaan Polaroidin lamppuvalikoimaa!

Kerro kavereille: