Valvontakamera-artikkeli-uusi-pääkuva

Tatun valvontakameraopas

Valvontakamerat ovat yleistyneet kodeissa ja kesämökeillä jatkuvasti. Monelle valvontakamera on vieras laite ja siihen liittyvät säännöt ovat hepreaa. Onko riski, että joku muu voi tarkkailla kotiani kameralla, jos sellaisen asennan? Mitä saa kuvata? Onko asennus vaikeaa? Mitä kaikki maksaa? Mitä kameralla voi tehdä? Näitä ja monia muita kysymyksiä avaan tässä oppaassa. 


Miksi valvontakamera?

Valvontakamera on kustannustehokas tapa olla huoletta ja tietää, että asiat, jotka ovat tärkeitä, ovat kunnossa. On kyseessä sitten koti, vapaa-ajan asunto, työpaikka tai muu tila, niin perusajatus on, että asentamalla kameran saa tietää, ketä tiloissa liikkuu sekä pitää varkaat ja pahantekijät loitolla. Muita syitä voi olla esimerkiksi mökin lumitilanteen tai lämpötilan seuranta etänä tai voi vaikkapa seurata, kuinka lapset, vanhukset tai lemmikkieläimet pärjäävät kotona itsekseen.

Vaihtoehtona valvontakameralle on vartiointiliikkeen asennuspalveluna tehtävä valvontajärjestelmä tai kaupasta hankittavat liiketunnistimet. Itse valvontakameroiden hinnat vaihtelevat muutaman kymmenen euron ja useiden satojen eurojen välillä riippuen laadusta ja ominaisuuksista. Nykyään alle sadalla eurolla saa todella hyvän valvontakameran lähes mihin tahansa käyttötarkoitukseen.

Erinomainen valinta valvontakameraksi ulkokäyttöön on Arenti OUTDOOR1.


Miksi haluaisin valvoa tilojani valvontakameralla?

Asuntomurrot ovat lisääntyneet. Vuonna 2021 niitä tehtiin tilastokeskuksen mukaan noin 3 000 kotiin ja noin 1 000 vapaa-ajan asuntoon. Valvottuihin tiloihin murtauduttiin huomattavasti vähemmän kuin valvomattomiin. Murtotapauksissa omaisuus jää useimmissa tapauksissa kadoksiin. Siksi ennaltaehkäisy on tärkeää. Valvontakameran asennus voi myös tapauskohtaisesti alentaa vakuutusmaksujasi ja se lisää koettua turvallisuuden tunnetta.

Valvontakameran suorat osoitetut hyödyt ovat

  • Pienempi riski joutua murron uhriksi, sillä kamera voi jo olemassaolollaan pelottaa varkaan helpomman kohteen etsintään.
  • Jos murto tapahtuu, saat siitä heti tiedon itsellesi. Kamera myös tallentaa videota murtautujista, jolloin pahoissa aikeissa oleva henkilö saadaan joko heti kiinni ”rysän päältä” tai tekijän selvittäminen myöhemmin helpottuu.
  • Jos esim. parkkipaikalla käy kolaritilanne, on helpompi selvittää mitä tapahtui, kun voi osoittaa suoraan kuka törmäsi ja miten. Epäselvyys katoaa.
  • Myös mahdolliset onnettomuudet kuten vesivahingot voidaan havaita helpommin. Tai jos tilojen lämpötila laskee, voi olla, että ovi tai ikkuna on jäänyt auki tai esim. ilmalämpöpumppu on mennyt rikki.
  • Kameran avulla tiedät mitä on tapahtunut. Liiketunnistin kertoo vain, että jotain liikkuu, mutta kameran avulla näet, tarvitsetko paikalle poliisin, vartijan, palokunnan vai pitääkö itse mennä paikalle tai ehkä kutsua putkimies.

 

Tatu suosittelee valvontakameraa asennettavaksi kotiin ja mökille sekä myös pihalle sisääntuloväylän varrelle. Hyvällä kameralla valvot tilojasi päivällä ja yöllä sekä saat välittömästi tietoa kännykkääsi, jos jotain tapahtuu. Kameran kuvaa tulisikin päästä katsomaan halutessasi sekä tietokoneella että mobiililaitteilla, eli juuri niillä välineillä joita käytämme päivittäin muutenkin.


Mitä saan ja en saa kuvata valvontakameralla?

Kameralla kuvataan omaa omaisuutta. Mutta ihan kaikkea et saa kuvata. Kameralla saat kuvata omaa pihaasi tai kotiasi, mutta et naapurin pihaa tai yleistä tietä. Oman tontin kameravalvonnasta tulee ilmoittaa kyltillä tai vähintäänkin kiinteistön ovessa tai ikkunassa olevalla tarralla. Näin et loukkaa kenenkään yksityisyydensuojaa tai syyllisty salakatseluun.

Jos kuvaat kotona lemmikkiä, lapsia tai vaikka vanhempia ikäihmisiä, tulee näistä sopia kaikkien asukkien kanssa, ettei ketään kuvata vasten tahtoa. Useimmiten kamerat säädetäänkin kuvaamaan vain silloin, kun tiloissa ei erikseen liikuta ellei tarkoituksena ole juurikin esimerkiksi lemmikin tarkkailu. Kameralla ei myöskään voi korvata toisen ihmisen seuraa tai lapsenhoitajan antamaa turvaa. Taloyhtiöissä saa kuvata yhtiökokouksen päätöksellä yleisiä alueita kuten pihoja ja parkkipaikkoja, mutta ei rappuja tai osakkaiden pihoja tai asuntoja.


Ovatko valvontakamerat turvallisia?

Valvontakameroita on monenlaisia. Tärkeintä on hankkia kamera, jossa on varmasti huolehdittu tietoturvasta. Mikäli tietoturvasta ei kerrota, ei kameraa kannata ostaa. Kameran tietoturva on hyvässä kamerassa monikerroksinen:

  • Ensimmäinen taso on suojattu verkko, jonka hyvä Wi-Fi-kamera tarvitsee asentamista varten. Suojaamattomaan verkkoon kameroita ei tule asentaa.
  • Toinen taso on turvallinen mobiilisovellus, johon hyvässä valvontakamerassa vaaditaan käyttäjäkohtainen tili ja salasana. Tällöin pelkkä Wi-Fi-verkkoon tunkeutuminen ei auta tunkeutujaa, vaan on myös tiedettävä salasana itse sovellukseen.
  • Kolmas taso on kryptattu viestintä kameran ja sovellusten välillä. Turvallisissa valvontakameroissa on oma, valmistajan tukema sovellus, jonka toimivuuden valmistaja itse takaa. Tällöin tiedät, että tietoturvapäivitykset ovat ajan tasalla ja vaihtaessasi päätelaitetta, myös se on tuettu. Jos kameran kanssa käyttää ns. avoimia sovelluksia, on vaara, että sovelluksen tietoturva on heikommalla tasolla ja päivityksiä tehdään harvemmin.

 

Jos haluaa varmistua siitä, ettei kameran materiaali päädy väärän henkilön matkaan, on kannattavaa hankkia kamera, jossa materiaali ei tallennu itse kameraan, vaan pilvipalveluun, joka on muualla kuin kohteessa. Tällaiset pilvipalvelut voivat olla maksullisia lisäpalveluita, mutta niiden tietoturva on parempi kuin kameraan asennetun muistikortin, joka voi lähteä luvattomasti toisen matkaan.

Arenti-sovelluksella on helppoa ja turvallista hallinnoida valvontakameroita.


No mitä valvontakameraa Tatu suosittelee ja miksi?

Tatu suosittelee valvontakameran hankintaa sen käyttötarkoituksen mukaan. Tuleeko kamera ulos vai sisälle? Lisäksi nyrkkisääntönä tulisi pitää, että kameran käyttöönoton ja itse käytön tulisi olla mahdollisimman helppoa. On turha ostaa kameraa, joka jää asentamatta tai jota ei käytä, jos käyttöliittymä ei miellytä. Kameran hinnan tulisi olla tarpeeksi edullinen lompakolle käyttötarkoitus huomioiden ja mikäli jotain sattuu, hälytyksen olisi tärkeä tulla niin, että se tavoittaa mahdollisimman helposti. Toki myös aiemmin mainitut käyttöturvallisuusasiat tulisi olla kunnossa.

Tatu on päätynyt ratkaisussaan Arentin valvontakameroihin, joissa on erinomainen hinta-laatusuhde sekä kaikki tärkeimmät ominaisuudet katettuina. Arentin laadukkaissa valvontakameroissa perusasiat ovat hyvin hallussa. Kameroiden käyttöönotto ja tietoturva ovat valmistajan oman Arenti Cloud -pilvipalvelun ansiosta hyvin hoidettu. Kameran käyttöönotto tapahtuu puhelimella, ja puhelimella toimii myös pääkäyttöliittymä. Kameroihin ei ulkopuolinen pääse käsiksi pankkitason (AES-128) turvallisuusluokituksen ansiosta. Jos tapahtuu hälytys, niin automaattinen videon tallennus käynnistyy ja samalla puhelimeesi lähtee hälytysilmoitus. Tämä on etu, sillä näin käyttäjä voi itse säätää milloin hälytys on päällä riippumatta muista puhelin-, sähköposti- tai viestiäänistä. Arenti Cloud -pilvipalvelu on ilmainen 3 ensimmäistä kuukautta, jonka jälkeen lisämaksusta (alkaen 2,50$ per kuukausi). Palvelu on mielestämme erittäin edullinen ja toimiva.

Ja tärkein eli käyttöliittymä on helppo, selkeä ja yksinkertainen käyttää. Lisäksi Arenti on iso ja turvallinen kuluttajatuotevalmistaja, jolla on hyvä maine ja tasainen laatu. Arenti on maailman johtavia IoT-merkkejä valvontakamera-alalla. Arenti-brändin taustalla on yksi maailman suurimmista ja edistyneimmistä valvontakameroiden valmistajista.

Tatu on päätynyt Wi-Fi-kameroihin juuri helppouden ja käytettävyyden takia. Wi-Fi-verkkoa voi hyödyntää myös omaan käyttöön paikalla ollessaan, toisin kuin kiinteää SIM-korttia, joka olisi vain valvontakamerassa itsessään.


Valvontakamera ulos

Ulkovalvontakameran olisi tärkeää olla sääsuojattu, sillä ilmankosteus rikkoo kameran pitkällä aikavälillä, jos suojaa ei ole. Kameran tulisi myös kestää kovaa, noin 30 asteen pakkasta, joka on mahdollinen kaikkialla Suomessa. Ulkokamerassa tärkeintä on kuvanlaatu sekä yökuvauksen teho. 2K-kuvanlaatu riittää esimerkiksi rekisterinumeron tunnistamiseen ajoneuvosta normaaleissa olosuhteissa ja kunnon yökuvalla varustettu kamera näyttää tarkkaa kuvaa myös pimeällä. Kamerassa on lisäksi hyvä olla pitkä asennuskaapeli, sillä yleisimmin nämä halutaan kytkeä virtalähteeseen, joka on kauempana.

Ulkokameraksi Tatu suosittelee Arenti OUTDOOR1 -valvontakameraa, jossa on IP65 suojausluokitus, jolloin kamera käytännössä selviää kaatosateesta. Kamera on myös pakkasen kestävä sekä laadukas ja tyylikäs sisältäen monipuoliset ominaisuudet, kuten kristallinkirkkaan 2K-resoluution. Tarkan resoluution ansiosta erotat videolta kaikki yksityiskohdat tarkasti. Valvontakameran tekoäly tunnistaa tehokkaasti ihmishahmot, jolloin väärien hälytysten riski pienenee huomattavasti.

Kun valvontakamera tunnistaa ihmishahmon, tapahtuu automaattisesti ja heti kolme asiaa: kirkas kohdevalo syttyy, videon tallennus käynnistyy ja samalla puhelimeesi lähtee hälytysilmoitus. Yllättävä kohdevalo pelästyttää luvattomat tunkeilijat nopeasti pois ja laadukas 2K+ -videotallenne jää vierailuista muistoksi. Hälytysilmoituksen ansiosta pystyt reagoimaan tilanteeseen nopeasti. Kamerassa on Night Vision -yökuvaus.

Arenti OUTDOOR1 – valvontakamera ulos.


Valvontakamera sisälle

Sisäkameralla on enemmän käyttömahdollisuuksia. Se voi olla puhtaasti valvontaan tarkoitettu, tai vaikka lemmikkieläimen seurantaan soveltuva laite. Tatu suosittelee valitsemaan kameran, jossa on liiketunnistus, kaksisuuntainen mikrofoni sekä hälytys myös äänen mukaan, jolloin kaikki tiloissa tapahtuva tulee huomioitua.

Sisäkameraksi Tatu suosittelee Arenti INDOOR1 -valvontakameraa, joka tarjoaa uskomattomat ominaisuudet pienessä huomaamattomassa paketissa, kuten huipputarkan 2K Ultra HD -videotallennuksen. Kristallinkirkkaasta kuvasta erotat helposti pienimmätkin yksityiskohdat. INDOOR1 -sisävalvontakameran toiminta on älykästä ja automaattista. Valvontakamera hyödyntää tekoälyä tunnistaakseen ihmishahmot ja siinä on myös automaattinen äänentunnistus.

INDOOR1 -valvontakamerasta löytyy ääniyhteys molempiin suuntiin eli voit halutessasi kommunikoida lastesi tai vaikkapa lemmikkisi kanssa silloin, kun et itse ole kotona. Näet ja kuulet mitä kodissasi tapahtuu ja se tuo sinulle turvallisuuden tunteen.

Arenti INDOOR1 -valvontakamera on helppo sijoittaa sisälle kotiin, koska se on myös tyylikäs tuote.

 

Ovisilmäkamera näkee ovellesi, ennen kuin ovikelloa edes soitetaan

Yllä mainittujen tuotteiden lisäksi voimme lämpimästi suositella myös Arenti VBELL1 -ovisilmäkameraa. Huipputarkan 2K Ultra HD -videonsa ansiosta VBELL1 -ovisilmäkameralla näet aina tarkasti, mitä ulko-ovellasi tapahtuu. Ilmoitus lähtee puhelimeesi samalla hetkellä, kun ovisilmäkamera havaitsee liikettä ulko-ovesi läheisyydessä.

Näppärän kokoinen VBELL1-ovisilmäkamera pitää sisällään käytännössä kaikki ominaisuudet mitä modernilta ovisilmäkameralta voi odottaa. Kameran ääniyhteys toimii molempiin suuntiin, eli voit esimerkiksi kommunikoida puhelimesi kautta ulko-ovella vierailevan tavaralähetin kanssa. Ovisilmäkamera on IP65-suojattu eli se toimii ongelmitta kaikissa sääolosuhteissa. Lisäksi siinä on tekoälyä hyödyntävä ihmishahmon tunnistus eli vääriä hälytyksiä ei ole odotettavissa esimerkiksi eläinten aiheuttamana.

Teknisten huippuominaisuuksien lisäksi, VBELL1-ovisilmäkamera on kerännyt kehuja muotoilustaan.

 

Lue myös artikkelimme: Kumpi kannattaa: oma valvontakamera vai vartiointiliikkeen valvontapalvelu

Sekä: Valvontakamera kotiin on avain turvallisempaan arkeen

Kerro kavereille: