Valvontakameraopas - Mikä valvontakamera sopii kotiin tai mökille? Millaisen kameran valitsen sisälle ja ulos? Vastaukset löydät tästä oppaasta.

Tatun valvontakameraopas

Valvontakamera on kohtuullisen uusi tuote kuluttajamarkkinassa. Monelle valvontakamera on vieras laite ja siihen liittyvät säännöt ovat hepreaa. Onko riski, että joku muu voi tarkkailla kotiani kameralla, jos sellaisen asennan? Mitä saa kuvata? Onko asennus vaikeaa? Mitä kaikki maksaa? Mitä kameralla voi tehdä? Näitä ja monia muita kysymyksiä avaan tässä oppaassa. 


Miksi valvontakamera?

Valvontakamera on kustannustehokas tapa olla huoletta ja tietää, että asiat, jotka ovat tärkeitä, ovat kunnossa. On kyseessä sitten koti, vapaa-ajan asunto, työpaikka tai muu tila, niin perusajatus on, että asentamalla kameran saa tietää, ketä tiloissa liikkuu sekä pitää varkaat ja pahantekijät loitolla. Muita syitä voi olla esimerkiksi mökin lumitilanteen tai lämpötilan seuranta etänä tai voi vaikkapa seurata, kuinka lapset, vanhukset tai lemmikkieläimet pärjäävät kotona itsekseen.

Vaihtoehtona valvontakameralle on vartiointiliikkeen asennuspalveluna tehtävä valvontajärjestelmä tai kaupasta hankittavat liiketunnistimet. Itse valvontakameroiden hinnat vaihtelevat muutaman kymmenen euron ja useiden satojen eurojen välillä riippuen laadusta ja ominaisuuksista.

Motorolan Focus72-valvontakamera on suunniteltu ulkokäyttöön.


Miksi haluaisin valvoa tilojani valvontakameralla?

Asuntomurrot ovat lisääntyneet. Vuonna 2016 niitä tehtiin tilastokeskuksen mukaan noin 4 000 kotiin ja noin 1 200 vapaa-ajan asuntoon. Valvottuihin tiloihin murtauduttiin huomattavasti vähemmän kuin valvomattomiin. Murtotapauksissa omaisuus jää useimmissa tapauksissa kadoksiin. Siksi ennaltaehkäisy on tärkeää. Valvontakameran asennus voi myös tapauskohtaisesti alentaa vakuutusmaksujasi ja se lisää koettua turvallisuuden tunnetta.

Valvontakameran suorat osoitetut hyödyt ovat

  • Pienempi riski joutua murron uhriksi, sillä kamera voi jo olemassaolollaan pelottaa varkaan helpomman kohteen etsintään.
  • Jos murto tapahtuu, saat siitä heti tiedon itsellesi. Kamera myös tallentaa videota tai kuvia murtautujista, jolloin pahoissa aikeissa oleva henkilö saadaan joko heti kiinni ”rysän päältä” tai tekijän selvittäminen myöhemmin helpottuu.
  • Jos esim. parkkipaikalla käy kolaritilanne, on helpompi selvittää mitä tapahtui, kun voi osoittaa suoraan kuka törmäsi ja miten. Epäselvyys katoaa.
  • Myös mahdolliset onnettomuudet kuten vesivahingot voidaan havaita helpommin. Tai jos tilojen lämpötila laskee, voi olla, että ovi tai ikkuna on jäänyt auki tai esim. ilmalämpöpumppu on mennyt rikki.
  • Kameran avulla tiedät mitä on tapahtunut. Liiketunnistin kertoo vain, että jotain liikkuu, mutta kameran avulla näet, tarvitsetko paikalle poliisin, vartijan, palokunnan vai pitääkö itse mennä paikalle tai ehkä kutsua putkimies.

 

Tatu suosittelee valvontakameraa asennettavaksi kotiin ja mökille sekä myös pihalle sisääntuloväylän varrelle. Hyvällä kameralla valvot tilojasi päivällä ja yöllä sekä saat välittömästi tietoa esimerkiksi kännykkääsi, jos jotain tapahtuu. Kameran kuvaa tulisikin päästä katsomaan halutessasi sekä tietokoneella että mobiililaitteilla, eli juuri niillä välineillä joita käytämme päivittäin muutenkin.


Mitä saan ja en saa kuvata valvontakameralla?

Kameralla kuvataan omaa omaisuutta. Mutta ihan kaikkea et saa kuvata. Kameralla saat kuvata omaa pihaasi tai kotiasi, mutta et naapurin pihaa tai yleistä tietä. Oman tontin kameravalvonnasta tulee ilmoittaa kyltillä tai vähintäänkin kiinteistön ovessa tai ikkunassa olevalla tarralla. Näin et loukkaa kenenkään yksityisyydensuojaa tai syyllisty salakatseluun.

Jos kuvaat kotona lemmikkiä, lapsia tai vaikka vanhempia ikäihmisiä, tulee näistä sopia kaikkien asukkien kanssa, ettei ketään kuvata vasten tahtoa. Useimmiten kamerat säädetäänkin kuvaamaan vain silloin, kun tiloissa ei erikseen liikuta ellei tarkoituksena ole juurikin esimerkiksi lemmikin tarkkailu. Kameralla ei myöskään voi korvata toisen ihmisen seuraa tai lapsenhoitajan antamaa turvaa. Taloyhtiöissä saa kuvata yhtiökokouksen päätöksellä yleisiä alueita kuten pihoja ja parkkipaikkoja, mutta ei rappuja tai osakkaiden pihoja tai asuntoja.


Ovatko valvontakamerat turvallisia?

Valvontakameroita on monenlaisia. Tärkeintä on hankkia kamera, jossa on erikseen kerrottu tietoturvasta. Mikäli tietoturvasta ei kerrota, ei kameraa kannata ostaa. Kameran tietoturva on hyvässä kamerassa monikerroksinen:

  • Ensimmäinen taso on suojattu verkko, jonka hyvä Wi-Fi-kamera tarvitsee asentamista varten. Suojaamattomaan verkkoon kameroita ei tule asentaa.
  • Toinen taso on kamerasovellus, johon hyvässä valvontakamerassa vaaditaan käyttäjäkohtainen tili ja salasana. Tällöin pelkkä Wi-Fi-verkkoon tunkeutuminen ei auta tunkeutujaa, vaan on myös tiedettävä salasana itse sovellukseen.
  • Kolmas taso on kryptattu viestintä kameran ja sovellusten välillä. Merkkikameroissa on oma, valmistajan tukema sovellus, jonka toimivuuden valmistaja itse takaa. Tällöin tiedät, että tietoturvapäivitykset ovat ajan tasalla ja vaihtaessasi päätelaitetta, myös se on tuettu. Jos kameran kanssa käyttää ns. avoimia sovelluksia, on vaara, että sovelluksen tietoturva on heikommalla tasolla ja päivityksiä tehdään harvemmin.

 

Jos haluaa varmistua siitä, ettei kameran materiaali päädy väärän henkilön matkaan, on kannattavaa hankkia kamera, jossa materiaali ei tallennu itse kameraan, vaan pilvipalveluun, joka on muualla kuin kohteessa. Tällaiset pilvipalvelut voivat olla maksullisia lisäpalveluita, mutta niiden tietoturva on parempi kuin kameraan asennetun muistikortin, joka voi lähteä luvattomasti toisen matkaan.

Hubble-sovelluksella on helppo hallinnoida kameroita.


No mitä valvontakameraa Tatu suosittelee ja miksi?

Tatu suosittelee kameran hankintaa sen käyttötarkoituksen mukaan. Tuleeko kamera ulos vai sisälle? Lisäksi nyrkkisääntönä tulisi pitää, että kameran käyttöönoton ja itse käytön tulisi olla mahdollisimman helppoa. On turha ostaa kameraa, joka jää asentamatta tai jota ei käytä, jos käyttöliittymä ei miellytä. Kameran hinnan tulisi olla tarpeeksi edullinen lompakolle käyttötarkoitus huomioiden ja mikäli jotain sattuu, hälytyksen olisi tärkeä tulla niin, että se tavoittaa mahdollisimman helposti. Toki myös aiemmin mainitut käyttöturvallisuusasiat tulisi olla kunnossa.

Tatu on päätynyt ratkaisussaan Motorolan valvontakameroihin, joissa on hyvä hinta-laatusuhde ja kaikki tärkeimmät ominaisuudet katettuina. Motorolan valvontakameroissa perusasiat ovat hyvin hallussa. Kameroiden käyttöönotto ja tietoturva ovat oman valmistajan Hubble-palvelun ansiosta hyvin hoidettu. Kameran käyttöönotto tapahtuu puhelimella, ja puhelimella toimii myös pääkäyttöliittymä. Kameroihin ei ulkopuolinen pääse käsiksi pankkitason turvallisuusluokituksen ansiosta. Jos tapahtuu hälytys, niin kamera lähettää suoran kuvan tai videon applikaation kautta suoraan käyttäjän puhelimeen. Tämä on etu, sillä näin käyttäjä voi itse säätää milloin hälytys on päällä riippumatta muista puhelin-, sähköposti- tai viestiäänistä. Hubble-palvelu on ilmainen, myös applikaation osalta. Maksullisena lisäpalveluna voi ostaa tallennusaikaa palvelimelta erilaisina paketteina edullisimman ollessa vain noin 2,5 euroa kuukaudessa.

Ja tärkein eli käyttöliittymä on helppo, selkeä ja yksinkertainen käyttää. Lisäksi Motorola on iso ja turvallinen kuluttajatuotevalmistaja, jolla on hyvä maine ja tasainen laatu.

Tatu on päätynyt Wi-Fi-kameroihin juuri helppouden ja käytettävyyden takia. Wi-Fi-verkkoa voi hyödyntää myös omaan käyttöön paikalla ollessaan, toisin kuin kiinteää SIM-korttia, joka olisi vain valvontakamerassa itsessään.


Valvontakamera ulos

Ulkokameran olisi tärkeä olla vesisuojattu, sillä ilmankosteus rikkoo kameran pitkällä aikavälillä, jos suojaa ei ole. Kameran tulisi myös kestää kovaa, noin 30 asteen pakkasta, joka on mahdollinen kaikkialla Suomessa. Ulkokamerassa tärkeintä on kuvanlaatu sekä yökuvauksen teho. 720P HD -kuvanlaatu riittää esimerkiksi rekisterinumeron tunnistamiseen ajoneuvosta normaaleissa olosuhteissa ja kunnon yökuvalla varustettu kamera näyttää kuvaa 20 metriin asti myös pimeällä. Kamerassa on lisäksi hyvä olla pitkä asennuskaapeli, sillä yleisimmin nämä halutaan kytkeä virtalähteeseen, joka on kauempana.

Ulkokameraksi Tatu suosittelee Motorolan Focus72 -kameraa, jossa on IP66 suojausluokitus, jolloin kamera käytännössä selviää kaatosateesta. Kamera on myös pakkasen kestävä ja varustettu uudella infrapuna- ja led-linssitekniikalla, mikä takaa 720P HD -teräväpiirtokuvanlaadun, sekä myös hyvän yökuvanlaadun, kun valoa ei ole. Kamera on saatavissa mm. Motonetista tai Verkkokaupasta. Kameran hintasuositus (129 €) on kameroiden keskitasoa ja metallirunkoinen kamera on hyvä sijoitus vuosiksi eteenpäin. Kameran voi halutessaan kytkeä verkkoon myös kiinteällä asennuksella.

Motorola Focus72 ulkokäyttöön.

 

Kurkkaa videolta, kuinka helppoa Motorola Focus 72 -valvontakameran käyttöönotto on ja mitä kaikkea kameralla voi tehdä!


Valvontakamera sisälle

Sisäkameralla on enemmän käyttömahdollisuuksia. Se voi olla puhtaasti valvontaan tarkoitettu, tai vaikka lemmikkieläimen seurantaan soveltuva laite. Tatu suosittelee valitsemaan kameran, jossa on liiketunnistus, kaksisuuntainen mikrofoni sekä hälytys myös äänen ja lämpötilan mukaan, jolloin kaikki tiloissa tapahtuva tulee huomioitua.

Sisäkameraksi Tatu suosittelee Motorolan Focus68 -valvontakameraa, jossa on liike-, ääni- ja lämpötilasensorit sekä hälytykset, jotka ovat ohjelmoitavissa eri herkkyystasoille. Kamera soveltuu niin valvontaan kuin lemmikin kanssa kommunikointiin tai vaikka itkuhälyttimeksi. 720P Full HD resoluutio ja edistynyt infrapuna-LED tekniikka takaavat hyvän kuvanlaadun. Tuotteen suositushinta on 79,95 € ja tuote on modernin näköinen sekä sopii hyvin niin pöydälle kuin kiinnitettäväksi seinään.  Tuotetta saat hankittua mm. K-Citymarketista, Motonetistä ja Verkkokaupasta.

Motorola Focus68 sisäkäyttöön.

 

Lue myös artikkelimme: Kumpi kannattaa: oma valvontakamera vai vartiointiliikkeen valvontapalvelu

Kerro kavereille: