Älykkäämpää lattialämmitystä Themolla

Miltä kuulostaisi jopa 32,5 prosentin säästö lattialämmityksen sähkölaskussa? Themo on uusi, älykäs vaihtoehto suorasähkölämmitteiselle lattialämmitykselle, joka yleensä on kodin suuri energiasyöppö. Themon avulla ohjaat lattiasi lämmitystä missä ja milloin vain sekä tuet ekologista sähköverkon käyttöä.

Yksinkertaisin tapa pienentää sähkölaskua ja ympäristön kuormitusta on kulutuksen pienentäminen – ja tätä on käytetty lähtökohtana Themo-älytermostaatin kehittämisessä. Kuinka se tehdään ilman mukavuudesta tinkimistä?

 

Pörssisähköllä lattia lämpimäksi

Themo hyödyntää nykyteknologiaa nerokkaasti automatisoimalla energiansäästön ja älykkään sähkönkäytön. Sähköyhtiöt ostavat energiansa Nordpool -sähköpörssistä, jossa sähkön hinta vaihtelee tunneittain oletetun kulutuksen mukaan. Wi-Fi-yhteyden avulla Themo hyödyntää dataa ja optimoi sähkönoston edullisimpiin aikoihin. Themo on ensimmäinen älytermostaatti, joka huomioi kodin lämmitysprofiilin lisäksi sähkön pörssihinnan sekä sääennusteet.

Älykkäällä sähköverkon käytöllä tarkoitetaan sitä, että siirretään kysyntää piikkitunneilta edullisimmille tunneille. Käytännössä sähkön hinnan ollessa edullista, kysyntä on vähäisempää ja sähkö on tällöin tuotettu pääosin ydinvoimalla ja uusiutuvin energianlähtein. Kysynnän kasvaessa ydinvoima ja uusiutuvat energianlähteet eivät riitä kattamaan koko kysyntää, jolloin kysyntäpiikkejä joudutaan tyydyttämään kalliilla ja epäekologisilla keinoilla kuten hiilivoimalla. Themo optimoi sähkönkulutusta siis ostamalla edullisempaa sähköä, joka on samalla myös ympäristöystävällisempää!

 

Hukkalämmittäminen minimiin

Sähkönkulutusta saadaan luonnollisesti vähennettyä minimoimalla hukkalämmitystä ja optimoimalla lämmitystä sellaisiin aikoihin, jolloin kotona ollaan paikalla. Useammat ovat päiväsaikaan töissä ja yöllä nukkumassa, mutta harva viitsii säätää termostaatteja useita kertoja päivässä. Hukkalämmittämisen minimoimiseksi Themoon luodaan viikko-ohjelma, jonka mukaan voidaan automatisoidusti ajastaa lattia lämpimäksi hetkille, kun sitä käytetään. Lattialämmityksestä energiansäästöä hakevat kuluttajat eivät siis joudu tinkimään mukavuudesta. Themo-älytermostaattia voidaan ohjata myös etänä: voit esimerkiksi lomalle lähtiessäsi säätää lämmitystä pienemmälle ja palata valmiiksi lämmitettyyn kotiin.

Themoa ohjaa koneoppiva algoritmi, joka oppii kulutus- ja lämpötilahistorian perusteella tarkalleen lattian varaavuuden. Varaavuuden ansiosta lattia voidaan esilämmittää edullisilla tunneilla ja katkaista virran syöttö kalliina aikoina. Varaavuuden lisäksi Themo tutkailee sääennusteita, joiden mukaan se oppii myös ulkolämpötilojen vaikutuksen lattian lämmityksen tarpeeseen!

 

Käyttö helppoa mobiilisovelluksen kautta

Themon suunnittelussa lähtökohtana on ollut helppous – ja sitä se todella onkin. Käyttö on helppoa aina asennuksesta käyttöön asti. Energiankulutuksen seuraaminen ja muutosten tekeminen tapahtuu helposti mobiilisovelluksen kautta, jossa voit myös seurata esimerkiksi asuntosi lämpötiloja missä ikinä oletkin. Käytännössä voit matkoilla ollessasi tarkastaa asunnon lämpötilan ja esimerkiksi nostaa lämpötilaa hieman ennen kotiinpaluuta. Mobiilisovelluksen kautta voit myös optimoida muuta sähkönkulutustasi tarkastelemalla sähkön hintaa reaaliajassa. Mobiilisovellus on saatavilla veloituksetta Apple Storesta ja Google Play -kaupasta.

 

Kenelle Themo sopii?

Themo-älytermostaatti sopii kaikille, joilla on käytössä suorasähkölämmitteinen lattialämmitys. Themo on yhteensopiva lähes kaikkien markkinoilla olevien lattia-antureiden kanssa, joten älytermostaatin käyttöönotto ei vaadi suurempaa remonttia – vaihda vain Themo vanhan huonetermostaatin tilalle ja homma toimii! Themosta saat kaikki ominaisuudet irti, kun käytössä on Wi-Fi-yhteys ja sähkö ostetaan pörssihinnalla. Themoa voi käyttää myös ilman Wi-Fi-yhteyttä, mutta tällöin Themo toimii normaalin termostaatin tavoin.

Tulokset Themon käyttäjiltä ovat olleet erinomaisia. Keskimääräiset säästöt lattialämmityksen sähkölaskussa: 32,5% pörssisähkösopimuksella ja 20% kiinteä hintaisella sopimuksella. Hinnoittelumalliksi voi asettaa myös yö/päiväsähkön, jolloin lämmityksen optimointi tapahtuu syötetyn sähkösopimuksen mukaan.

 

Mistä Themoja saa?

Themo-älytermostaatteja on saatavilla muun muassa BroShopista sekä Verkkokauppa.comista. Termostaatin suositushinta on 149 euroa.

Kerro kavereille: