Varmuuskopioinnin ABC

Varmuuskopioinnin ABC

Kaatuiko kahvikuppi läppärisi päälle vai saastuttiko virus tietokoneesi? Varastettiinko älypuhelimesi lomamatkalla vai tipahtiko luurisi tiskialtaaseen?

Jokainen meistä tietää joko omakohtaisesti tai ainakin jonkun tuttavan kertomana, miten esikoisen kahden ensimmäisen vuoden valokuvat ovat haihtuneet savuna ilmaan, koko puhelinmuistio ja tärkeät kalenterimerkinnät ovat kadonneet tai juuri viimeistelty tutkielma hävinnyt.

 

Mitä varmuuskopiointi tarkoittaa?

Varmuuskopiointi tarkoittaa, että tärkeät tiedostot – olivat ne sitten kuvia, videoita tai tekstitiedostoja – ovat kopioituna ja talletettuna muuallekin kuin alkuperäiseen laitteeseen.

Nykypäivänä varmuuskopiointiin on runsaasti erilaisia vaihtoehtoja. Olet sitten tiedonsiirtovälineiden (eli irtokovalevyjen, muistitikkujen ja muistikorttien) ystävä, perinteisen CD- tai DVD-levyn suosija tai pilvipalveluita fanittava, tärkeintä on, että varmuuskopiointi on tehtynä – ja aina kahteen eri kohteeseen. Varmuuskopion tekeminen vie vain hetken aikaa, mutta varmistaa selustasi.

 

Varmuuskopioinnin eri vaihtoehdot

Varmuuskopiointiin voi käyttää tiedonsiirtovälineitä, CD- tai DVD-levyjä sekä pilvipalveluita. Jos tallennustila sallii, tiedoston voi säilyttää myös alkuperäisessä paikassaan, josta sen voi kopioida useampaan eri kohteeseen. Tiedostot voivat siis hyvin olla tallessa niin irtokovalevyllä kuin pilvipalvelussakin.

Tiedonsiirtovälineet eli muistitikut, muistikortit ja ulkoiset kovalevyt eivät ole varsinaisia tallennusvälineitä, mutta niitä voi käyttää myös siinä tarkoituksessa. Muistitikut ja -kortit kestävät normaalikäytössä noin kymmenen vuotta, ulkoiset irtokovalevyt noin 20 vuotta merkistä ja valmistajasta riippuen. Tiedonsiirtovälineiden käyttö on varmuuskopiointiin kaikista helpoin ja nopein keino.

Kovalevyistä Tatu suosittelee Intenson laadukasta HDD-kovalevyä, USB-muistitikuista Maxell Venture-muistitikkua ja muistikorteista Maxell MicroSD-muistikortteja.

Intenso HDD ulkoinen kovalevy 1TB myyntipakkaus

Perinteinen CD-levy on edelleen varmin tapa tehdä varmuuskopioita. CD-levy kestää oikein säilytettyinä nykytietämyksen mukaan noin sata vuotta. CD-R-levylle voidaan lisätä tietoa, mutta levyä ei voi tyhjentää eikä aikaisemmin tallennettua tietoa poistaa. CD-RW-levyn voi tyhjentää ja täyttää uudelleen. Oikealla käytöllä se kestää noin tuhat kirjoituskertaa, mutta tieto säilyy noin puolet vähemmän aikaa kuin kertakirjoitteisella levyllä.

DVD-levy kestää noin 50 vuotta, mutta tallennuskapasiteetti on huomattavasti suurempi kuin CD-levyssä. DVD-levyjen kapasiteetti on yleisimmin 4,7 gigatavua. Myös DVD-levyistä löytyy kertatallentavia (DVD-R ja DVD+R) tai uudelleenkirjoitettavia (DVD-RW ja DVD+RW) levyjä. +/- versioilla oli ennen merkitystä, mutta nykyään molemmat versiot toimivat pääsääntöisesti kaikissa laitteissa.

Tatu suosittelee Maxellin laadukkaita CD- ja DVD-levyjä

Maxell DVD-R 5-pack

CD- ja DVD-levyn polttaminen on aina oma prosessinsa, mutta nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että mitä työläämpää tallentaminen on, sitä paremmassa turvassa tiedostot prosessin jälkeen ovat.

Ja kun haluat varmistua tärkeimpien tiedostojen säilyvyydestä, säilytä CD- ja DVD-levyt vielä eri paikassa kuin alkuperäinen laite. Eli henkilökohtaiset valokuvat voi viedä vaikkapa työpaikalle tai vapaa-ajan asunnolle.

Ainoana haittapuolena CD- ja DVD-levyihin liittyy seikka, ettei uusimmissa kannettavissa tietokoneissa ole enää levyasemaa, joka lukee CD- tai DVD-levyä. Tietokoneisiin saa kuitenkin aina liitettyä erillisen USB-aseman, jolla levyä voi lukea.

 

Varmuuskopiointi pilvipalveluun

Myös erilaiset pilvipalvelut ovat käteviä varmuuskopiointikeinoja sellaiselle, joka tietää, miten tietoturva-asiat toimivat. Hyviä tallennusvaihtoehtoja ovat muun muassa OneDrive, Dropbox, Google Drive ja iCloud. Esimerkiksi Dropbox on ilmainen tiettyyn talleennuskapasiteettiin asti. Jos tarvitset enemmän tilaa, palvelu maksaa joitakin euroja kuukaudessa niin kauan kun haluat tiedostojasi siellä säilyttää.

Jos suosit varmuuskopioinnissa kovalevyjä ja CD- tai DVD-levyjä, muista tehdä varmuuskopiointi säännöllisesti, jotta tiedot pysyvät ajan tasalla. Joissakin pilvipalveluissa tiedostot siirtyvät automaattisesti älypuhelimen muistista pilveen, mutta toiset vaativat erillisen siirtämisen.

 

Tatun bonusvinkki: valokuvakirja

Valokuvien varmuuskopioinnista voi tehdä hauskan ohjelmanumeron valmistamalla digikuvista valokuvakirjan. Tietokoneen kovalevyillä olevia tuhansia kuvia tulee harvemmin selattua, mutta valokuvakirjat miellyttävät kaikenikäisiä perheenjäseniä. Kirjan viimeiselle sivulle voi liittää myös CD-levyn kuvista, jolloin kuvat löytyvät sekä digitaalisessa että perinteisessä muodossa.

 

Varmuuskopioinnin kaksi tärkeintä pointtia ovat: tee varmuuskopiointi tarpeeksi usein ja tarpeeksi moneen eri paikkaan.

 

Tästä voit tutustua tarkemmin Tatun muistituotteiden valikoimaan ja CD-/DVD-levyihin.

Kerro kavereille: